Hva er sunt?

Det kommer an på hvem som spør.

Når det gjelder eldre i risiko for underernæring så er helfete produkter sunnere enn lettprodukter. Når hver bit teller er det ekstra viktig at det er næring i det man klarer å få i seg. Det at helfete produkter i denne sammenheng er det sunneste alternativet kan være litt uvant. Mange har lett for å tenke at lettprodukter alltid er det beste.

Tips: Emballasje kan tidvis forvirre mer enn å veilede. Les bak på pakken, fettprosent er en god pekepinn.

En vanlig yoghurt inneholder tre ganger så mye energi som en lett-yoghurt
Til venstre er det en "vanlig" yoghurt som inneholder 142 kcal per beger, sammenlignet med en lettyoghurt med bare 52 kcal per beger.

Den største forskjellen når det gjelder mat for eldre sammenlignet med resten av befolkningen er at eldre trenger mer proteiner.

  • Når man blir eldre mister man mer muskler. Det er derfor viktig med påfyll av proteiner gjennom mat og styrketrening.
  • Proteinbehovet øker også ved sykdom, mange eldre har flere diagnoser.
  • Et godt tips er å spise matvarer med høyt proteininnhold, som ulike pålegg, melk og meieriprodukter, mager kjøtt og fisk og nøtter som snacks.
Proteinrik mat
Eksempler på proteinrik mat (fra venstre): Fisk, skalldyr, magert kjøtt (også som pålegg), belgvekster (bønner, kikerter, linser), nøtter, ost, egg, melk og meieriprodukter.