Vær oppmerksom på det som kan skape uro og forvirring.
Borddekking
- Bruk gjerne ensfarget duk.
- Tallerkener uten mønster, men gjerne med en sterk kontrastfarge ytterst så det er lett å se hvor tallerkenen slutter.
- Ha godt lys i rommet der dere spiser.
Måltidsro
- Sett av god nok tid til å spise.
- Sitt sammen, gjerne ovenfor hverandre.
- Spis sammen – det er enklere for en person med demens å huske/forstå hvordan man spiser om de kan speile den de sitter sammen med
- Lyder kan skape uro, eller virke forstyrrende, f.eks. radio, musikk eller TV i bakgrunnen.
- Det er viktig å være klar over at det som friske opplever som greit, kan oppleves som støy og skape forvirring hos personer med demens.
Maten som serveres:
- Man spiser med øynene. Ser det appetittlig ut er det større sjanse for at det blir spist.
- Fingermat – Avhengig av sykdomsforløpet kan personer med demens glemme hvordan man bruker bestikk. Da kan en enkel løsning være å servere mat som kan spises med fingrene.
- Få valgmuligheter – presenter kun det som skal spises. Det skaper fort forvirring om for mange valg blir presentert.
Ubevisst spising – Sett fram en bolle med nøtter, tørket frukt eller sjokolade. Gjerne et sted der personen med demens ofte går forbi.
Helfete produkter – for personer i risiko for underernæring er det supert å bruke produkter som inneholder mer fett. F.eks.: Seterrømme, yoghurter, fløte, smør. Les gjerne bak på pakken og sammenlign mengden fett med andre produkter.
Er dere på cafe kan det fort bli mange valgmuligheter – du som frivillig kan gjerne bestille først og dermed vise et par av valgmulighetene, det kan gjøre det enklere å bestemme seg.