Mer næring i hver bit

 – også kalt beriking

Når appetitten er dårlig er det enda viktigere at det man faktisk klarer å få i seg inneholder det kroppen trenger.

Enkle tips kan være:

  • å ha dobbelt pålegg på brødskiven
  • å bruke fløte og smør i sauser/supper
.
Fra venstre: Dobbelt pålegg, nøttesmør, olje, smør, majones, malte nøtter, creme fraiche, fløte, egg, cottage cheese. Viktig med helfete produkter.

Om man tilsetter 2 ss nøytral olje i en vanlig yoghurt, har man plutselig et lite måltid på 340 kcal, sammenlignet med en fett- og sukkerfri yoghurt på 52 kcal. Yoghurten smaker det samme, men verdien for kroppen er over dobbelt så stor.

Tilsett olje i yoghurt
Fristende ferdigblandet yoghurt med blåbær

Det er fort gjort å tenke at de burde spise sunnere, men det viktigste for en person i risiko for underernæring er å få i seg noe. Det er viktigere at noe blir spist, enn hva det nødvendigvis er.

Det er igjen viktig å presisere at det ikke er din oppgave som aktivitetsvenn å forbedre eller korrigere kostholdet til personen du er venn for. Dette kurset har som mål å gi deg en grundig innføring i hva som er viktig for akkurat denne målgruppen.

Refleksjon:

Hver matvare på bildet under inneholder 200 kcal.
Hva er lurest å velge om matlysten er dårlig og man ikke klarer å få i seg nok næring?

200 kcal av hver matvare (fra venstre): 2 ss olje, 4 epler, 2 store bunter brokkoli, 6 store gulerøtter, 3 ballerinakjeks, 4 ½ bit melkesjokolade, en god neve nøtter, 1/2 avokado, 6 skiver gulost, 12 Ritz kjeks, 1 ½ bit marsipan, 3 dl lettrømme, 1,5 dl seterrømme, en liten skål med smør, 2 egg, 1 dl fløte og 3 store glass skummetmelk.