Tilrettelegging av måltid

Nivå 1: Enkelt tilrettelagt måltid

Fat med pålegg og grønnsaker, brødkurv, egg, juice og kaffe
  • Flere valgmuligheter
  • Personen med demens velger selv hva de har lyst til å spise og drikke

Nivå 2: Ferdig påsmurt måltid

Tallerken med ferdig påsmurt mat, dobbelt pålegg, juice og kaffe
  • Personen med demens velger selv hva de vil spise fra sin egen tallerken
  • Flere valgmuligheter for drikke

Nivå 3: Enkelt måltid uten valg

En halv skive med syltetøy og rømme, på en tallerken med kontrastfarget kant og et glass melk
  • Personen med demens får servert en ferdigpåsmurt skive og et glass med drikke
  • Fint med kontrastfarge rundt kanten på tallerkenen

Nivå 4: Fingermat

Oppskåret brødskive, uten skorper, med syltetøy og nøttesmør, på en tallerken med kontrastfarget kant og et glass melk servert i en kopp med hank
  • Fjern skorper og del opp skiven til passe store munnfuller
  • Drikke serveres i en kopp det er lett å drikke av, gjerne med hank

Eksempler på fingermat som kan tilbys er sandwich, sammenrullet lompe med smørepålegg, kjeks, kakebit, oppkuttede grønnsaker og fruktbiter.